Collageen, Hyaluronzuur en Vitamine C. Waarom is dit zo n super combinatie?

Beuningen 1 juli 2022, Martijn Cannavacciuolo van diëtistenpraktijk Personal Health Plan

Op zaterdag 23 juli 2022 lanceert Binky Protein een gloednieuw product dat 100% uniek is. Geen enkel supplement in de huidige markt combineert deze micronutriënten en supplementen met elkaar.

Wat dit product uniek maakt is dat het is verreikt met o.a. collageen, hyaluronzuur en vitamine c en hierdoor bijdraagt aan het gezond houden en verbeteren van de huid en botten. In deze blog vertelt diëtist Martijn Cannavacciuolo van diëtistenpraktijk Personal Health Plan jullie alles wat jullie moeten weten over de voordelen en werking van deze werkstoffen!

Om te kunnen begrijpen waarom deze stoffen zo belangrijk zijn, gaan we het eerst hebben over hoe onze huid en botten zijn opgebouwd.

Opperhuid, lederhuid en onderhuid 

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en bevat 3 verschillende huidlagen; de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Iedere huidlaag kan weer bestaan uit verschillende laagjes met elk zijn eigen functie.

De opperhuid, is zoals de naam al doet vermoeden de buitenste huidlaag. Dit is dan ook de laag die wij zien.

De lederhuid, ook wel dermis genoemd, is de middelste huidlaag. Deze huidlaag is verantwoordelijk voor de soepelheid, stevigheid en gladhuid van onze huid. De lederhuid bestaat voornamelijk uit collageen, elastine en hyaluronzuur. Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van en de hoeveelheid collageen, elastine en hyaluronzuur in onze huid af. Waardoor rimpels, lijntjes en ongelijkheden in de huid ontstaan

De onderhuid bestaat voornamelijk uit vetcellen, maar ook hier vind je collageen en elastine. Wat deze huidlaag zo uniek maakt is dat het ons lichaam beschermt door overtollige energie op te slaan in vetcellen en hierdoor  een beschermende laag creëert. Daarnaast dient de onderhuid als opslagplek voor vitamines.

Onze botten

Niet alleen in onze huid maar ook in onze botten vind je soortgelijke stoffen. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 206 botten. Onze botten geven structuur, stevigheid en bescherming aan ons lichaam en maken het mogelijk te bewegen (samen met onze spieren natuurlijk).

Onze botten bestaan eigenlijk uit 2 stoffen, calcium (dit zorgt voor de hardheid en stevigheid van onze botten) en lijmstoffen (dit zorgt ervoor dat onze botten soepel blijven). De lijmstoffen in onze botten worden gemaakt door collageen. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid lijmstof af en worden je botten steeds minder soepel. Dit is ook een van de redenen waarom jonge kinderen minder snel hun botten breken dan oudere mensen.

Wat is collageen en welke functie heeft het?

Collageen is een lijmvormend eiwit, daar heeft het zijn naam ook aan te danken.  ‘Colla’ betekent ‘lijm’ of ‘samenbinden’ in het Grieks. De toevoeging ‘gen’ staat voor ‘produceren’. Ons lichaam is dan ook in staat om zelf collageen te maken. Hiervoor is echter wel vitamine C nodig.

Collageen komt overal voor in ons lichaam en we kunnen onderscheid maken in 28 verschillende soorten collageen. Ongeveer 90% van al ons collageen is type 1 collageen en komt voor in onze huid, nagels, botten, bindweefsel, spieren, tanden, gewrichten en bloedvaten.

Collageen is daarmee het belangrijkste structurele eiwit in ons lichaam. Het geeft niet alleen de huid zijn stevigheid en structuur, maar zorgt er ook voor dat al onze organen hun unieke vorm kunnen behouden. Je zou collageen eigenlijk kunnen zien als ‘steunpilaartjes’. Deze steunpilaartjes zorgen ervoor dat het al ons weefsel en vooral onze huid, soepel, glad en stevig houdt.

Naarmate we ouder worden, ongeveer vanaf je 25e, neemt de aanmaak van o.a. collageen en elastine af. De steunpilaartjes in je huid en andere lichaamsstructuren worden minder sterk en breken langzaam af. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de huid en andere weefsels, stevig, soepel en glad te houden. Na verloop van jaren zie je dit dan ook terug in je huid in de vorm van fijne lijntjes, rimpels, verslapping en droogheid.

Door collageen te suppleren kun je huidveroudering verminderen. De suppletie van collageen zorgt ervoor dat:

 • De veroudering van de huid geremd wordt.
 • De stevigheid, gladheid en soepelheid van de huid verbeterd wordt.
 • De elasticiteit van de huid verbeterd wordt.
 • Cellen beter beschermd worden, door de cel afweer te verbeteren en oxidatieve schade tegen te gaan.
 • Collageen aanmaak en opname bevorderd wordt
 • De aanmaak van hyaluronzuur verbeterd wordt.
 • De kans op ontstekingsreacties in de huid verminderd wordt.

Vitamine C als schild tegen vrije radicalen

Vitamine C speelt net als veel vitamines een belangrijke rol in de gezondheid van onze (huid)cellen. Recent onderzoek laat zien dat o.a. Vitamine A, B2, B3, B8 en C essentieel zijn voor de werking van onze huidcellen.  Waarin Vitamine C een unieke rol speelt.

Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant en kan daardoor schadelijke stofjes genaamd vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen zijn stofjes die van nature voorkomen in ons lichaam, ze helpen ons immuunsysteem om schadelijke stoffen aan te vallen. Het kan voorkomen dat je een overschot aan vrije radicalen in je lichaam hebt, wanneer dit gebeurt dan vallen deze stofjes niet alleen de schadelijke indringers aan maar ook onze eigen cellen. Je gezonde cellen die aangevallen worden door de vrije radicalen raken beschadigd en zullen uiteindelijk afgebroken worden. Hierdoor verdwijnen er cellen die collageen aanmaken, waardoor er al op vroege leeftijd huidveroudering plaats vindt. Vitamine C beschermt onze cellen tegen deze vrije radicalen en zorgen ervoor dat onze cellen geen of minder schade oplopen.

Daarnaast speelt Vitamine C een belangrijke rol in de vorming van collageen. Het helpt de collageenmoleculen te stabiliseren en bevorderd de genexpressie. Zonder Vitamine C zou ons lichaam geen collageen kunnen maken.

Hyaluronzuur De vocht inbrengende krachtpatser

Hyaluronzuur, ook wel bekend als natriumhyaluronaat, is een gelachtig glucosemolecuul dat zich bindt met water om vocht vast te houden. Hyaluronzuur kun je in ons hele lichaam terugvinden, maar zal je het meest vinden in onze lederhuid. Wat hyaluronzuur zo speciaal maakt is dat het ongeveer 1000x zijn eigen gewicht aan vocht (water) kan opslaan.  

Hyaluronzuur zorgt er met zijn vochtvasthoudende eigenschappen voor dat de huid voorzien is van voldoende vocht (vulling). De natuurlijke vochtinbrenger zorgt voor een betere vochtopname in de cellen en gaat vochtverlies tegen. Hierdoor krijgt je huid een stevige en gezonde uitstraling en heb je minder kans op rimpels en fijne lijntjes. Daarnaast zorgt het ervoor dat je pezen voorzien zijn van voldoende vocht. Dit zorgt ervoor dat je pezen soepel blijven bewegen. Je hebt hierdoor ook minder kans dat je gewrichten/botten tegen elkaar schuren.

Daarnaast heeft hyaluronzuur net als vitamine C een antioxiderende eigenschap, waardoor het onze huid kan beschermen tegen vrije radicalen. Dit beschermt de huidcellen en gaat vroegtijdige huidveroudering tegen. Ook heeft hyaluronzuur een antibacteriële eigenschap, deze eigenschap bevordert de wondgenezing en verkleint de kans op ontstekingen (acne). 

Net als bij collageen neemt de productie van hyaluronzuur af naarmate we ouder worden. Maar ook negatieve leefstijlgewoontes zoals o.a. roken, alcoholgebruik, verminderde slaap en overmatige consumptie van snelle suikers (o.a. in snoep, koek, gebak) verminderen de productie van hyaluronzuur. Waardoor de kans op rimpels, fijne lijntjes en vroegtijdige huidveroudering toeneemt.

Verschillende recente onderzoeken tonen aan dat het suppleren van hyaluronzuur een aantal positieve effecten heeft, zo zorgt het ervoor dat:

 • Je lichaamseigen aanmaak van collageen en hyaluronzuur stimuleert
 • Je minder kans hebt op het oplopen van peesklachten
 • Je minder kans hebt op het verliezen van botdichtheid
 • Je huid minder snel veroudert

Door vitamine C te combineren met hyaluronzuur en collageen zet Binky Protein een uniek en in onze optiek geweldig en compleet product op de markt dat bijdraagt aan het verbeteren en gezond houden van de huid en botten.

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met Personal Health Plan www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven