De gezondheidsvoordelen van Ginseng

Beuningen 15 december 2022,
Martijn Cannavacciuolo van diëtistenpraktijk Personal Health Plan

Vandaag weer in nieuwe blog over een van de ingrediënten van binky’s all-in-one total health shake. In deze blog gaan we het hebben over een stofje genaamd Ginseng. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar het is niet gek als je geen idee hebt waar ik het over heb. Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte over alle ins en outs van dit bijzondere supplement.

Wat is Ginseng?

Ginseng ook wel Panax genoemd wordt al duizenden jaren gebruikt om uiteenlopende gezondheidsklachten en ziekten te verminderen in de traditionele Chinese geneeskunde. Enorm veel Aziatische landen, maar met name China en Korea gebruiken ginseng vaak als supplement.

Zo zou ginseng kunnen helpen tegen hartfalen, hartkloppingen, diabetes, kortademigheid, gebrek aan eetlust, impotentie, onvruchtbaarheid en slapeloosheid, daarnaast zou het als antioxidant een ontstekingsremmende functie hebben, de hersenfunctie moeten stimuleren, kunnen werken als anabool en een prestatieverbeteraar van het uithoudingsvermogen zijn.

De ginseng-soort bevat tal van belangrijke verbindingen zoals vitamines A, B, C en E, mineralen zoals ijzer, fosfor, Kalium en magnesium. Verder bevat het vezels, eiwitten, saponinen (zeepstoffen) en ginsenosiden.

Doordat ginseng in de Chinese geneeskunde bekendstaat om zijn veelzijdigheid heeft het de naam Panax gekregen, wat geneest alles betekent. Het woord ginseng zelf is afgeleid van het Chinese woord renshen, (ren is mens, shen is plantenwortel) en is afkomstig van de vorm van de wortel. De vorm van de ginseng wortel doet sterk denken aan de benen van een mens.

Ginseng kan verwerkt worden in 2 verschillende vormen, witte of rode ginseng. Witte ginseng is poeder van de gedroogde wortel of een droogextract van de wortel. Rode ginseng is een paar uur gestoomd (100 °C) voorafgaande aan extractie en droging.

Ginseng staat net als Ashwagandha vooral bekend als adaptogeen.

Adaptogeen:

Ginseng is dus net als o.a. Ashwagandha een adaptogeen. Je kunt precies lezen wat een adaptogeen is in de blog: het koninklijke kruid dat ashwagandha heet Hieronder zal ik kort samenvatten wat een adaptogeen is.

Het woord adaptogenen is afgeleid van to adapt (aanpassen) doordat deze stoffen zich op unieke manier kunnen aanpassen.

Adaptogenen, of stoffen met adaptogenen kenmerken, zijn kruiden of verbindingen die bij inname of toediening bijdragen aan het in balans brengen van ons lichaam. Wanneer we stress ervaren dan maakt ons lichaam (bijnier en schildklier) de hormonen cortisol en adrenaline aan en geeft dit af. Dit proces zorgt er als het waren voor dat we klaar zijn om te vluchten of vechten (fight or flight systeem). Wanneer je langdurig stres ervaart is dit slecht voor de gezondheid en kan dit verschillende mentale als fysieke klachten veroorzaken. 

Adaptogenen lijken een positief effect te hebben op de hormonale respons van onze schildklier en bijnier wanneer we stres hebben.  Daarnaast hebben adaptogenen de unieke eigenschap dat ze zich kunnen aanpassen aan de behoefte van het lichaam. Deze stoffen kunnen zowel kalmerend als stimulerend werken afhankelijk van wat het lichaam nodig heeft.

Effect van ginseng op Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is al jarenlang een veel voorkomend ziektebeeld bij oudere mensen. Ondanks dat we de afgelopen jaren ontzettend veel inzichten hebben gekregen hoe alzheimer zich kenmerkt en manifesteert in het menselijk lichaam, is het ons nog niet gelukt om een behandeling/medicijn te ontwikkelen om het ziektebeeld te bestrijden.

De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar de werking van ginseng en de mogelijkheden die het zou kunnen bieden in de behandeling van Alzheimer. Recente onderzoeken suggereren dat één ginseng preparaat ingezet kan worden om het verloop van het ziektebeeld te stabiliseren/onderhouden.

Onderzoeken wijzen uit dat een medicijn gemaakt uit verschillende hoeveelheden en onderdelen van verschillende ginseng soorten mogelijk nog effectiever kan zijn. Echter zal het nog lang duren voordat er zo’n medicijn ontwikkeld kan worden, dit komt omdat er eerst nog veel meer grootschalige studies gedaan moeten worden naar de effecten van de verschillende onderdelen van verschillende ginsengsoorten op de behandeling van alzheimer. Al met al lijkt het gebruik van ginseng in de behandeling van alzheimer veelbelovend.

Ginseng en prestatieverbetering

Ginseng is een van de meest onderzochte kruiden op gebied van prestatie verbetering. Zo bevat Siberische ginseng unieke steroidiale saponinen (glycoside) genaamd Eleutherosiden die qua structuur lijken op Panax ginsenosiden en bevat fenolen en polysachariden.

Van Ginseng (Panax) is aangetoond dat het ergogeen effecten heeft. Een kleine hoeveelheid ≤ 200 mg/dag Panax ginseng, zorgt voor grotere verbeteringen in cognitieve prestaties en anaërobe prestaties. Bovendien heeft Ginseng belangrijke antioxiderende eigenschappen, die de activiteit van de mitochondriën tijdens inspanning verbeterd waardoor er makkelijker energie vrijgemaakt wordt.

Bovendien verbeterde het chronisch gebruik van Ginseng de cardiorespiratoire functie en verlaagde de lactaatconcentraties in het bloed.

Het lijkt er dus op dat het dagelijks suppleren van ginseng de sportprestaties kan verbeteren.

Door Ginseng toe te voegen aan de producten ALL-IN- ONE Total Health en Vegan Complete zet Binky Protein twee geweldige producten op de markt die niet alleen bijdragen aan het verbeteren van de sportprestaties maar ook aan het verbeteren van het mentale welbevinden.  

Vragen?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Of heb jij hulp nodig bij het ontwikkelen van een gezond en gevarieerd eetpatroon? Stuur dan een berichtje via social media of neem contact op met Personal Health Plan www.thepersonalhealthplan.nl of via info@thepersonalhealthplan.nl

Winkelwagen
Scroll naar boven