Het wonderkruid dat Kurkuma heet

Kurkuma & zwarte peper
Kurkuma, Koenier, Curcuma, Djinten, Geelwortel, Koenier allemaal synoniemen voor een en hetzelfde specerij genaamd Kurkuma. Gebruikt in de Aziatische, Indische en Indiase keukens voor vele duizenden jaren. 
Tevens een van de meest onderzochte specerijen ter wereld. Met tal van bijzondere eigenschappen waar de wetenschap tot op de dag van vandaag nog steeds versteld van staat.

De benefits van Kurkuma

Naast dat Kurkuma wordt gebruikt als specerij voor de lekkerste gerechten is deze wortel ook een krachtig antioxidant met positieve effecten op onze gezondheid. Zo draagt de inname van Kurkuma bijvoorbeeld bij aan het;

  • Verlichten van gewrichtspijn
  • Verbeteren van de spijsvertering
  • Verlichting bij hooikoortsklachten
  • Stimuleren van de weerstand
  • Ontstekingsremmende werking

Kurkuma en sport

Maar ook voor sporters heeft deze veelzijdige geelwortel mooie benefits. Tijdens het sporten worden er vaak grenzen opgezocht en verlegd om persoonlijke doelen te behalen. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot waardoor spierpijn en blessures op de loer kunnen liggen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van Kurkuma na een intensieve training kan bijdragen aan het verminderen van spierpijn en het bevorderen en versnellen van het spierherstel. Daarnaast kan Kurkuma helpen bij tegengaan van sport gerelateerde blessures door overbelasting, het beschermen van de lever en helpt het bij het afremmen van de groei van bacteriën, schimmels en parasieten. Het is dan ook niet gek dat deze geelwortel steeds meer aan populariteit wint zowel onder sporters als andere doelgroepen.

Opname van kurkumine en zwarte peper

Zwarte peper, of piper nigrum afkomstig van het woord Pippali stond ooit lang geleden bekend als ‘’the king of herbs’’ koning der specerijen. Dit specerij dat wereldwijd een van meest gebruikte smaakmakers is komt van de wijnstokplant en heeft verschillende kleuren afhankelijk van wanneer de oogst heeft plaatsgevonden.

Waarom was dit specerij zo geliefd en wat deed het behalve het op smaak brengen van gerechten?Zwarte peper heeft als eigenschap dat het kan werken als conserveermiddel en bevat het de stof peperine dat ervoor zorgt dat nutriënten door ons lichaam beter worden opgenomen.

Dit laatste is van belang bij de inname van Kurkuma die normaal gesproken snel door het lichaam onze (maag en darmen) wordt afgebroken. Hierdoor zal een groot deel van de werkzame stof de (kurkumine) niet op de juiste plaats in het lichaam aankomen en kan wordt dus ook niet opgenomen door het lichaam. Om deze opname te stimuleren kan er gekozen worden om bijvoorbeeld het natuurlijk specerij zwarte peperextract toe te voegen.

Naast dat zwarte peper de opname van nutriënten door ons lichaam bevorderd heeft het nog meer belangrijke eigenschappen die wij graag met jullie willen delen:

  • Goed voor de spijsvertering en behoud van een gezonde spijsvertering
  • Goed luchtwegen en het zenuwstelsel
  • Helpt om op gewicht te blijven
  • Ondersteunt het immuunsysteem en is een antioxidant
Winkelwagen
Scroll naar boven