Het koninklijke kruid Ashwagandha

Beuningen 1 augustus 2022,
Martijn Cannavacciuolo van diëtistenpraktijk Personal Health Plan

The personal health plan

Zoals jullie misschien al gezien hebben heeft Binky protein twee nieuwe producten gelanceerd: de all-in-one total health en Vegan Complete. Door Binky ben ik benaderd om over een aantal van de ingrediënten een blog te schrijven. In deze blog gaan we het hebben over een stofje genaamd Ashwagandha. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar het is niet gek als je geen idee hebt waar ik het over heb. Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte over alle ins en outs van dit bijzondere supplement!

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha, ook wel Indiase ginseng of koninklijk kruid genoemd, is een kruid die al heel lang (volgens sommige bronnen meer dan 4000 jaar) gebruikt wordt in de traditionele Indiase geneeskunde. De naam Ashwagandha komt uit het Sanskriet (oud Indisch) en betekent grofweg vertaald paardengeur. Deze geur is afkomstig van de verse wortel van het kruid. De wortel heeft een sterke naar paard ruikende geur.

Ashwagandha wordt gemaakt van de wortel van een kleine struik genaamd withania somnifera. In Nederland staat deze struik beter bekend als ‘winterkers’.

Ashwagandha staat vooral bekend als adaptogeen.

Adaptogenen

Om goed te kunnen begrijpen wat ashwagandha doet, moeten we eerst even een zijstapje maken naar adaptogenen. Misschien heb je dit woord wel eens vaker voorbij zien komen en echte foodies hebben hier vast al wat van voorbij zien komen de laatste jaren. Er wordt namelijk ontzettend veel over geschreven. Het woord adaptogenen is afgeleid van to adapt (aanpassen). Dit omdat deze stoffen zich op een unieke manier kunnen aanpassen. Er zijn veel verschillende soorten adaptogenen maar de belangrijkste en meest bekendste adaptogenen zijn Ashwagandha en Rhodiola.

Adaptogenen of stoffen met adaptogenen kenmerken zijn kruiden of verbindingen die bij inname of toediening bijdragen aan het in balans brengen van ons lichaam. Wanneer we stress ervaren maakt ons lichaam (lees: bijnier en schildklier) de hormonen cortisol en adrenaline aan en geeft dit af. Dit proces zorgt er als het ware voor dat we klaar zijn om te vluchten of vechten (fight or flight system). Wanneer je langdurig stress ervaart, is dit slecht voor de gezondheid en kan dit verschillende mentale als fysieke klachten veroorzaken. Adaptogenen lijken een positief effect te hebben op de hormonale respons van ons lichaam (lees: bijnier en schildklier) wanneer we stres ervaren. Daarnaast hebben adaptogenen de unieke eigenschap dat ze zich kunnen aanpassen aan de behoefte van het lichaam. Deze stoffen kunnen zowel kalmerend als stimulerend werken afhankelijk van wat het lichaam nodig heeft.

Momenteel wordt er enorm veel onderzoek gedaan naar adaptogenen. Veel van deze onderzoeken richten zich op het inzichtelijk maken van de werking en toepassing van adaptogenen en het creëren van voldoende bewijslast om de gezondheidsvoordelen en toepassing te kunnen onderbouwen. Dit is van belang zodat jij en ik op een veilige manier supplementen of medicijnen kunnen gebruiken waarin adaptogenen zijn verwerkt zonder daar gezondheidsklachten van te krijgen.

Gezondheidsvoordelen Ashwagandha

Ashwagandha is dus een van de meest bekende adaptogenen en wordt als supplement al enorm veel verkocht. Veel sites en supplementenmerken claimen dan ook dat Ashwagandha veel verschillende gezondheidsvoordelen heeft.

Waaronder:

  • Stressverlagend
  • Celveroudering tegengaan
  • Goed voor de hersenen en het geheugen
  • Glucose en vetstofwisseling ondersteunen
  • Werken als antidepressiva
  • Hormonen reguleren
  • Spieren versterken
  • Kanker remmend zijn

Veel van bovenstaande resultaten zijn echter afkomstig uit onderzoeken gedaan op dieren. Deze onderzoeken zijn van lage kwaliteit en de resultaten zijn niet 1 op 1 te vertalen naar mensen. Daarnaast zijn veel onderzoeken die wel gedaan zijn op mensen vaak in te kleine controlegroepen waardoor de kwaliteit van deze onderzoeken ook een stuk lager ligt. Maar bijna alle onderzoeken tonen positieve resultaten die ervoor hebben gezorgd dat er in de afgelopen jaren veel meer onderzoeken zijn gedaan van hoogwaardige kwaliteit (reviews, systematische reviews en meta-analyses). Ik zal de belangrijkste resultaten voor jullie toelichten.

Belangrijkste onderzoeksresultaten

Een systematische review uit 2014 (1) deed onderzoek naar de effecten van ashwagandha suppletie bij mensen die last hadden van angstaanvallen en stress. De onderzoeken die gebruikt konden worden lieten veel belovende resultaten zien. Bij de meeste onderzoeken liet de groep die ashwagandha als supplement kreeg een significante verbetering zien van de symptomen in vergelijk tot de groep die de placebo kreeg toegediend.  Ashwagandha zou dus een effectieve behandelmethode kunnen zijn bij mensen die last hebben van angstaanvallen en veel stress. Er is echter wel meer onderzoek nodig met grote controlegroepen om een beter beeld te krijgen van de effecten van ashwagandha suppletie bij angstaanvallen.

Een recent onderzoek uit 2021 (2) verzamelde 409 onderzoeken naar ashwagandha. Dit onderzoek liet eveneens veelbelovende resultaten zien bij mensen die ashwagandha als supplement kregen toegediend. Zo waren er onderzoeken die aantoonden dat de onder- en bovendruk (bloeddruk) sterk verbeterde. De totaalcholesterol, LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden minder werd en dat de hoeveelheid HDL (goede cholesterol) verbeterde bij mensen die twee keer per dag een capsule met ashwagandha kregen.

Ook lieten onderzoeken (2) zien dat het suppleren van ashwagandha bij mensen met angststoornissen in combinatie met adem- en ontspanningstechnieken en dieetadvisering de mentale gezondheid sterk verbeterden in vergelijking tot mensen die een placebo kregen toegediend. Niet alleen de mentale gezondheid verbeterde maar ook de concentratie en vitaliteit van de controlegroep verbeterde sterk. De controlegroep die ashwagandha gesuppleerd kreeg ervaarde voorts dat ze sociaal beter functioneerde en daarmee de kwaliteit van leven voor hen toenam.

Normale en oxidatieve stress

Het suppleren van ashwagandha lijkt niet alleen te beschermen tegen normale stress maar ook tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress zou je het makkelijkste kunnen verwoorden als schade die onze cellen oplopen doordat het overspoeld wordt door stofjes genaamd vrije radicalen. Deze stofjes zijn een afvalstof die ontstaan bij het vrijmaken van energie in ons lichaam. Een overvloed van deze stofjes beschadigd (oxideert) onze cellen. Meer hierover lees je in het blog over hyaluronzuur, collageen en vitamine C die ik voor Binky protein heb geschreven. Uit onderzoek (2) is gebleken dat de antioxiderende werking van ashwagandha een positief effect heeft op de sperma kwaliteit en bewegelijkheid van onvruchtbare mannen Het zou de kwaliteit en bewegelijkheid sterk verbeteren.

Stressregulatie en Cortisol level

Het suppleren van een hoge concentratie (*300 mg per dag) ashwagandha voor 60 aaneengesloten dagen verminderde de hoeveelheid cortisol bij de controlegroep significant ten opzichte van de placebogroep. Dit zou betekenen dat door het verlagen van het cortisol ons lichaam niet constant ‘aan’ staat. Deze resultaten kunnen uitkomst bieden bij het behandelen van mensen die overspannen zijn, een burn-out hebben of last hebben van angststoornissen (2), (3). 

*(productdosering 33 gram is 330 mg Ashwagandha) 

Geheugen en betere concentratie

Het suppleren van twee keer per dag (*300 mg) ashwagandha liet fantastische resultaten zien (4) bij mensen met milde en subjectieve cognitieve stoornissen. Zo was na 8 weken al te zien dat de groep die het supplement kreeg niet alleen beter scoorde op geheugen testen maar ook sneller informatie konden verwerken en langer hun aandacht bij een onderwerp konden houden. Ondanks dat deze resultaten veelbelovend zijn, was de controlegroep in deze studie wat aan de kleine kant. Verder onderzoek, onder grotere groepen, moet uitwijzen of de suppletie dezelfde positieve effecten heeft bij het merendeel van de mensen met cognitieve stoornissen.

*(productdosering 33 gram is 330 mg Ashwagandha)

Conclusie

Bijna alle onderzoeken laten veelbelovende resultaten zien! Het lijkt dat we met ashwagandha een fantastisch natuurlijk supplement hebben gevonden die onze mentale en cognitieve gezondheid kan verbeteren zonder dat we daar bijwerkingen aan ondervinden. Alle onderzoeken tonen ook dat er geen gevaren of nadelen zijn aan het suppleren en innemen van ashwagandha.

Toch staat het onderzoek naar deze natuurlijke multifunctionele krachtpatser nog in de kinderschoenen. Er dient in de toekomst nog veel meer onderzoek uitgevoerd te worden gericht op grotere groepen, om echt te kunnen zeggen wat de directe gezondheidsvoordelen van ashwagandha zijn.

Voor nu kunnen we zeggen dat de suppletie van ashwagandha ervoor kan zorgen dat het lichaam minder stress ervaart en er minder nadelige fysieke processen ontstaan door stress. Maar zoals met alles in de voedings- en gezondheidswereld kan dit advies natuurlijk met de jaren veranderen en is dit afhankelijk van de inzichten die we verkrijgen uit de beschikbare onderzoeken.

Bronnenlijst:
  1. Pratte MA, Nanavati KB, Young V, Morley CP. An alternative treatment for anxiety: a systematic review of human trial results reported for the Ayurvedic herb ashwagandha (Withania somnifera). J Altern Complement Med. 2014 Dec;20(12):901-8. doi: 10.1089/acm.2014.0177. PMID: 25405876; PMCID: PMC4270108.
  2. Paul, S., Chakraborty, S., Anand, U., Dey, S., Nandy, S., Ghorai, M., Saha, S. C., Patil, M. T., Kandimalla, R., Proćków, J., & Dey, A. (2021). Withania somnifera (L.) Dunal (Ashwagandha): A comprehensive review on ethnopharmacology, pharmacotherapeutics, biomedicinal and toxicological aspects. Biomedicine & Pharmacotherapy, 143, 112175. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.112175
  3. Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults. Indian Journal of Psychological Medicine, 34(3), 255–262. https://doi.org/10.4103/0253-7176.106022
  4. Gregory, J., Vengalasetti, Y. V., Bredesen, D. E., & Rao, R. V. (2021). Neuroprotective Herbs for the Management of Alzheimer’s Disease. Biomolecules, 11(4), 543. https://doi.org/10.3390/biom11040543

Het formulier is succesvol verzonden!