Beuningen 1 oktober 2022, Martijn Cannavacciuolo van diëtistenpraktijk Personal Health Plan
Zoveel uiteenlopende informatie over magnesium te vinden, maar wat is nu het verschil tussen anorganische magnesiumverbindingen en organische magnesiumverbindingen? Waarom zorgen volkoren graanproducten dat de opname van magnesium verminderd?
In deze blog geeft Martijn antwoord op deze vragen
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat onder andere voorkomt in groene bladgroente, volkoren graanproducten, zuivel, noten en peulvruchten. Magnesium komt in grote hoeveelheden voor in donkere chocolade, noten en koffie. Ook bevat hard water meer magnesium dan zacht water en dit kan ook bijdragen aan de totale magnesium inname. De bio beschikbaarheid van magnesium in water is ongeveer 50%, de bio beschikbaarheid stijgt wanneer het water in combinatie met een maaltijd wordt gebruikt. Bij een normale magnesium inname uit voeding varieert het absorptiepercentage van 20-60%.
Dit wonderbaarlijke mineraal speelt een cruciale rol bij de aanmaak van bot, spieren en zenuwprikkels. Meer dan de helft van de totale aanwezigheid van magnesium in het lichaam, ligt opgeslagen in de botten. De rest in spieren, weefsels en een klein deel (1%) zit in de extracellulaire vloeistof. Net als bij calcium, dient het magnesium opgeslagen in botten als reservoir voor het constant houden van een normaal magnesiumgehalte in het bloed. Verder speelt magnesium een belangrijke rol als katalysator bij de reactie die de laatste fosfaatgroep toevoegt zodat er ATP ontstaat. Samen met calcium is magnesium betrokken bij het proces van bloedstolling en het samentrekken van spieren. Calcium bevorderd deze processen terwijl magnesium deze tegengaat dit zorgt voor een regulatie van de bloeddruk en de longfunctie. Magnesium is cruciaal voor de hartfunctie en beschermt tegen hoge bloeddruk en hart ziekten. Als de concentratie magnesium te laag is trekken de wanden van de vaten en capillairen samen, dit lijdt tot een verhoging van de bloeddruk.
Volkoren graanproducten en opname magnesium
De opname van magnesium door het menselijk lichaam gebeurt aan het einde van de dunne darm. Voeding dat een hoog gehalte aan fytaat (fytinezuur) bevat vermindert echter de opname van magnesium. Fytaat is een stof die voorkomt in bijvoorbeeld volkoren graanproducten. Het bestanddeel fosfor (P) is hier de boosdoener van. Fosfor is voor planten van belang bij de vorming van essentiële eiwitten en speelt een cruciale rol bij de energieoverdracht, fotosynthese en ademhaling. Voor de planten is deze stof dus van levensbelang en daarom zullen planten er alles aan doen om deze stof altijd zoveel mogelijk op te nemen en op voorraad te houden. Helaas is deze fosfor belemmerend voor de opname van magnesium omdat het magnesium zich hieraan zal willen binden.
Hoe meer hoe minder
Het menselijk lichaam is zo ingericht dat hoe meer magnesium je binnenkrijgt hoe minder het lichaam op zal nemen, ongeveer tussen de 20-60%. Twee belangrijke vitaminen die van cruciaal belang zijn bij de opname van magnesium zijn vitamine D en vitamine B en zolang deze in de juiste verhouding aanwezig zijn in het lichaam, is het lichaam in staat om magnesium goed op te nemen.
Anorganische (niet natuurlijke) magnesiumverbindingen
Anorganisch is een synoniem voor niet-natuurlijk. Wanneer men spreekt over een anorganische verbinding in supplementen dan heeft men het over een niet natuurlijk supplement. Op het moment dat het lichaam een anorganisch supplement krijgt toegediend ontstaat er een strijd in lichaam tussen mineralen en zal dit dus de werking van magnesium tegengaan. De conclusie hieruit is dan ook dat dit nooit een bevorderlijk gevolg zal hebben voor de gezondheid en dus moeten we hier ver van weg blijven
Een lijst van Anorganische verbindingen is hieronder weergegeven:
- Magnesium aspartaat
- Magnesium chloride
- Magnesium glutamaat
- Magnesium stearaat
- Magnesium fosfaat
- Magnesium oxide
- Magensium sulfaat
- Magnesium carbonaat
Organische (natuurlijke) magnesiumverbindingen
Naast de niet-natuurlijke (Anorganische) magnesium verbindingen zijn er ook natuurlijke (Organische) magnesium verbindingen. Deze verbindingen worden stukken beter en makkelijker door het lichaam opgenomen doordat zij gebonden zijn aan een aminozuur. Dit laatste is voor het lichaam én herkenbaar én vertrouwd en zal dus ook meteen als zodanig behandeld worden.
Bij het toepassen van magnesium in voedingssupplementen is het dus zaak om een organische magnesiumsoort te kiezen en geen anorganische soort die door het lichaam zal worden gezien als niet natuurlijk.
Hieronder een lijst van organische magnesiumverbindingen
- Magnesiumtauraat
- Magnesiummalaat
- Magnesiumglycerofosfaat
- Magnesiumcitraat
- Magnesiumascorbaat
- Magnesiumarginaat
- Mangesiumaspartaat
- Magnesiumgluconaat
- Magnesiumlactaat
- Magnesiumpicolinaat
- Magnesiumacetyltaurinaat
Hoeveel magnesium mag je per dag consumeren?
Als er gekeken wordt naar de (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dan verschilt dit per persoon en per geslacht, leeftijd en levensstijl. Voor een volwassen man wordt een ADH aangehouden van 350mg per dag. En voor een volwassen vrouw een ADH van 300mg per dag. Voor supplementen geldt dat er een maximum is vastgesteld op 250mg per dag.
Wij kozen in zowel ons ALL-IN-ONE Total Health product als onze Vegan Complete voor een organische magnesiumverbinding de magnesium tri-citraat.
Symptomen bij magnesiumtekort
Uit onderzoek blijkt dat een lage magnesium inname in relatie staat tot een verhoogd risico op hart- en -vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte, darmkanker, obesitas en diabetes type 2. Het kan echter nog niet met 100% zeker gezegd worden of dit puur door de lage magnesiuminname komt. Het zou namelijk ook kunnen komen doordat er een tekort wordt opgebouwd van meerdere voedingsstoffen die aanwezig zijn in magnesiumrijke producten.
Een te kort aan magnesium kan leiden tot verschillende klachten:
- Vermoeidheidklachten
- Krampen en samentrekkingen van spieren in rust
- Te hoge bloeddruk
- Stress
Mocht je een van bovenstaande symptomen langdurig ervaren en van jezelf weten dat je weinig van de magnesiumrijke producten in je dagelijkse voedingspatroon hebt verwerkt dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan dan een bloedonderzoek doen en controleren of er eventuele tekorten zijn opgebouwd.